ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

 

Δελτίο Τύπου 7 

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2005

 

Η Εθνική Φιλοτελική Έκθεση "Φιλοτέλεια 2005" ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.
Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας.

Ώρες λειτουργίας

Καθημερινά (εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής) 10.00-13.00 και 17.00-20.30.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να επισκεφθούν την Έκθεση και να απολαύσουν ένα ανεπανάληπτο πανόραμα του ελληνικού φιλοτελισμού.

Κατανομή των εκθεμάτων

Τα εκθέματα έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

1η περίοδος (Τετάρτη 9 έως Κυριακή 13 Φεβρουαρίου):
Αρ. πλαισίων 215-328: Εκθέματα του 20ου αιώνα
Αρ. πλαισίων 329-425: Εκθέματα Θεματικού Φιλοτελισμού και Μαξιμαφιλίας

2η περίοδος (Τρίτη 15 έως Κυριακή 20 Φεβρουαρίου):
Αρ. πλαισίων 001-096: Εκθέματα Μεγάλων Κεφαλών Ερμή
Αρ. πλαισίων 097-214: Εκθέματα του 19ου αιώνα 

Τα εκθέματα Φιλοτελικής Φιλολογίας (αρ. 501-524) θα εκτίθενται καθ' όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

Οι εκθέτες

Στην Έκθεση συμμετέχουν 92 εκθέτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι 25 εκθέτες εξωτερικού με ελληνικές συλλογές προέρχονται από Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ιταλία, Καναδά, Κύπρο, Ολλανδία και Πολωνία.

Τα εκθέματα

Στη "Φιλοτέλεια 2005" παρουσιάζονται 101 εκθέματα κατανεμημένα σε 425 πλαίσια των 16 σελίδων. Ο αριθμός πλαισίων που διατίθεται σε κάθε έκθεμα ορίζεται από αντίστοιχους κανονισμούς της Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας (FIP).

Εκτός από τα εκθέματα στα πλαίσια, παρουσιάζονται και 24 εκθέματα Φιλοτελικής Φιλολογίας: Εγχειρίδια, ειδικά άρθρα, περιοδικά, κατάλογοι ή φιλοτελικές εργασίες αποτυπωμένες σε ηλεκτρονικά μέσα.

Η βαθμολόγηση των εκθεμάτων

Μια φιλοτελική έκθεση, αποτελεί ταυτόχρονα και διαγωνισμό εκθεμάτων. Η Ελλανόδικος Επιτροπή, τηρώντας διεθνείς κανονισμούς και βασιζόμενη σε αντικειμενικά κριτήρια, βαθμολογεί κάθε έκθεμα και απονέμει το αντίστοιχο μετάλλιο (Μεγάλο Χρυσό, Χρυσό, Μεγάλο Επίχρυσο, Επίχρυσο, Μεγάλο Αργυρό, Αργυρό, Επάργυρο και Χάλκινο).

Τα καλύτερα εκθέματα που θα λάβουν Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο, συναγωνίζονται για τα δύο Μεγάλα Βραβεία της Έκθεσης, ένα για ελληνική συλλογή και ένα κατοίκου εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, τα εκθέματα που θα λάβουν επίχρυσο μετάλλιο και άνω δικαιούνται να συμμετέχουν πλέον σε διεθνείς και παγκόσμιες φιλοτελικές εκθέσεις.

Υπάρχει επίσης και η Κατηγορία Εκτός Συναγωνισμού όπου εκτίθενται προσκεκλημένα εκθέματα.

Τροποποίηση Κανονισμού εκθεμάτων Ενός Πλαισίου

Η Οργανωτική Επιτροπή, ακολουθώντας τη διεθνή τάση που έχει διαμορφωθεί για δικαιότερη κατάταξη των Εκθεμάτων Ενός Πλαισίου, αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 5.3 του σχεδίου Κανονισμού που είχε υποβληθεί το Μάρτιο του 2004 ως ακολούθως:

Χρυσό μετάλλιο: 90-100 βαθμοί
Επίχρυσο μετάλλιο: 80-89 βαθμοί
Αργυρό μετάλλιο: 70-79 βαθμοί
Χάλκινο μετάλλιο: 60-69 βαθμοί
Πιστοποιητικό συμμετοχής: έως 59 βαθμούς

 

Δελτίο Τύπου 6 

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004

 

Η αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

Στις 6 Δεκεμβρίου 2005, η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννη αποδέχτηκε να θέσει υπό την αιγίδα του Δήμου τη "Φιλοτέλεια 2005".

Η Οργανωτική Επιτροπή εκφράζει τις ευχαριστίες της στην κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες της για την εγκάρδια υποδοχή και ανταπόκριση στα αιτήματα της Ο.Ε.

 

Τα Εκθέματα

Η διαδικασία επιλογής των εκθεμάτων στην Κατηγορία Συναγωνισμού, που είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, συμπληρώθηκε με την οριστικοποίηση και των προσκεκλημένων εκθεμάτων της κατηγορίας Εκτός Συναγωνισμού. Ο πλήρης κατάλογος βρίσκεται ήδη στην ιστοσελίδα της Έκθεσης (www.hps.gr/p2005).

Η Ο.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους τους εκθέτες που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκλησή της για συμμετοχή στη "Φιλοτέλεια 2005" και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πανόραμα 100 και πλέον διακεκριμένων συλλογών, σε 425 πλαίσια συνολικά.

Ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν και ο περιορισμός του χώρου συνέτειναν δυστυχώς στην αδυναμία ικανοποίησης όλων των αιτήσεων συμμετοχής, αρχής γενομένης από τα μέλη της Ο.Ε., τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΦΕ και του σώματος της Ελλανοδίκου Επιτροπής.

 

Κατάλογος της Έκθεσης

Ο Κατάλογος της Έκθεσης έχει σχεδιαστεί μεθοδικά, η προετοιμασία του έχει προχωρήσει σημαντικά και η προθεσμία που έχει τεθεί για την εκτύπωσή του είναι στα μέσα Ιανουαρίου. Προσδοκούμε σε μια καλαίσθητη έκδοση, όπου κυρίαρχη παρουσία θα έχουν τα ίδια τα εκθέματα. Σε κάθε ένα από τα εκθέματα έχει αφιερωθεί μισή σελίδα που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνοπτική περιγραφή του και την εικόνα ενός ή περισσοτέρων αντικειμένων του εκθέματος με τον αντίστοιχο σχολιασμό.

 

Αντικατάσταση μέλους Ελλανοδίκου Επιτροπής 

O Alan Griffiths, Εταίρος και μέλος του Δ.Σ. της Βασιλικής Φιλοτελικής Εταιρείας του Λονδίνου, θα αντικαταστήσει τον Alan Huggins, ως μέλος της Ελλανοδίκου Επιτροπής και συνοδός της συλλογής Groom. O A. Griffiths είναι διεθνής κριτής στην Τάξη του Παραδοσιακού φιλοτελισμού και εθνικός κριτής στην Τάξη της Ταχυδρομικής Ιστορίας.

 

Το επίσημο ξενοδοχείο της Έκθεσης

Το ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ (Σταδίου 22, Αθήνα, τηλ. 210 3238001) θα αποτελέσει το επίσημο κτάλυμμα της Έκθεσης "Φιλοτέλεια 2005". Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με τον Γενικό Συντονιστή Σ. Μπόζοβιτς για τις λεπτομέρειες κράτησης των δωματίων.

 

 

Δελτίο Τύπου 5 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2004


Η Συλλογή Groom

Η Ο.Ε., επιθυμώντας να προσφέρει στους έλληνες και ξένους φιλοτελιστές, συλλέκτες, εκθέτες και μελετητές την μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία συλλογών από την πρώτη ελληνική έκδοση, έχει προσκαλέσει να συμμετάσχει στην έκθεση και τη συλλογή του γνωστού Άγγλου πρωτοπόρου μελετητή Theodore Groom

Η συλλογή σχηματίστηκε το πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και με το θάνατο του δημιουργού της το 1943, κληροδοτήθηκε στη Βασιλική Φιλοτελική Εταιρεία του Λονδίνου όπου έκτοτε φυλάσσεται. Τη δεκαετία του 70, ο Πρόεδρος της Εταιρείας R.A.G. Lee, βαθύς γνώστης των γραμματοσήμων της μεγάλης κεφαλής, την κατέταξε και σχολίασε και ένα μεγάλο μέρος της τοποθετήθηκε σε εκθεσιακά φύλλα. 

Η Βασιλική Φιλοτελική Εταιρεία ανταποκρίθηκε ένθερμα στην πρόσκληση και έτσι οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν την περίφημη συλλογή που θα εκτεθεί δημόσια για πρώτη φορά. 

 

Ξένοι Κριτές 

Η O.E. θεώρησε σκόπιμο να προσκαλέσει στην Ελλανόδικο Επιτροπή της "Φιλοτέλεια 2005" και διεθνείς κριτές. Ο στόχος της πρόσκλησης είναι:

α. H ευαισθητοποίηση των ξένων κριτών στον ελληνικό φιλοτελικό χώρο, η ενημέρωσή τους στα πρόσφατα πορίσματα της φιλοτελικής έρευνας όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα εκθέματα και στις μέχρι σήμερα φιλοτελικές δημοσιεύσεις.

β. Η μετάγγιση γνώσεων σε ειδικά θέματα, είτε στον παραδοσιακό φιλοτελισμό είτε στον τομέα της πλούσιας ταχυδρομικής μας ιστορίας. 

Με αυτό το σκεπτικό έχουν προσκληθεί οι ακόλουθοι διακεκριμένοι διεθνείς κριτές:

Dr. Alan Huggins (Μ. Βρετανία), μέλος της Δέλτου Διακεκριμένων Φιλοτελιστών, επίτιμος εταίρος και τέως Πρόεδρος της Βασιλικής Φιλοτελικής Εταιρείας του Λονδίνου, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Μονοφύλλων της Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας και αρχηγός ομάδος κριτών στην Τάξη Μονοφύλλων σε διεθνείς εκθέσεις.

Leo De Clercq (Βέλγιο), μέλος της Δέλτου Διακεκριμένων Φιλοτελιστών, Πρόεδρος της επιτροπής Ταχυδρομικής Ιστορίας της Διεθνούς Φιλοτελικής Ομοσπονδίας, εταίρος της Βασιλικής Φιλοτελικής Εταιρείας του Λονδίνου και αρχηγός ομάδος κριτών στην Τάξη Ταχ. Ιστορίας σε διεθνείς εκθέσεις.

Eliahu Weber (Ισραήλ), Πρόεδρος της Φιλοτελικής Ομοσπονδίας της χώρας του και αρχηγός ομάδος κριτών στην Τάξη Παραδοσιακού Φιλοτελισμού σε διεθνείς εκθέσεις, γνώστης των γραμματοσήμων της μεγάλης κεφαλής. 

Andrew Cronin (Καναδάς), τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Αμερικής, εταίρος της Βασιλικής Φιλοτελικής Εταιρείας του Λονδίνου και διεθνής κριτής.

Οι ανωτέρω διακεκριμένοι κριτές αποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση και θα πλαισιώσουν την Ελλανόδικο Επιτροπή της έκθεσης "Φιλοτέλεια 2005".

 

Δελτίο Τύπου 4 

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2004


Τροποποίηση του Κανονισμού
Στις 6.10.2004, η ΟΕ τροποποίησε τον Ειδικό Κανονισμό σε δύο σημεία (σύμφωνα με το Άρθρο 14, παρ. 1 του Ειδικού Κανονισμού) ως εξής:

- Στο Άρθρο 6, παρ. 4, η πρόταση "Αν κατά το παρελθόν το έκθεμα έχει αποσπάσει 85 βαθμούς ... τότε θα του διατεθούν 8 πλαίσια" τροποποιείται σε "Αν κατά το παρελθόν το έκθεμα έχει αποσπάσει 85 βαθμούς ... τότε θα του διατεθούν 8 ή 5 πλαίσια, σύμφωνα με την αίτηση του Εκθέτη".

- Στο άρθρο 16, παρ. 3, η ταχυδρομική διεύθυνση του Παρατηρητή της ΕΦΟ διορθώνεται σε "Κερκύρας 16".

 

Δελτίο Τύπου 3 

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2004


Κύρια θέματα της Έκθεσης
H Οργανωτική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερο βάρος σε τρεις στόχους/κατευθύνσεις: 
- Συγκέντρωση εκθεμάτων Μεγάλων Κεφαλών Ερμή,
- Δημιουργία εκθεμάτων ενός πλαισίου,
- Προσέλκυση νέων εκθετών.

1. Εκδηλώσεις-Συζητήσεις
Η Οργανωτική Επιτροπή έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων-συζητήσεων με σκοπό να βοηθήσει τους εκθέτες στη σύνθεση και παρουσίαση των εκθεμάτων τους. Για το ρόλο των εισηγητών έχουν επιλεγεί εκθέτες που κατά το πρόσφατο παρελθόν παρακολούθησαν από κοντά διεθνείς εκθέσεις και έχουν τη δυνατότητα να μας μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. Η συμμετοχή σε μια τέτοια εκδήλωση-συζήτηση, ασχέτως εκθετικής εμπειρίας, ασφαλώς θα είναι για όλους ιδιαίτερα χρήσιμη.
Η πρώτη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00 στο εντευκτήριο της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας (Ακαδημίας 57, Αθήνα) με θέμα τα Εκθέματα Ενός Πλαισίου, στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επικείμενη Έκθεση. Εισηγητές θα είναι ο Σωκράτης Μπόζοβιτς και ο Παντελής Λεούσης. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Έκθεσης "Φιλοτέλεια 2005" (www.hps.gr/p2005) για να ενημερωθούν τόσο από τον ειδικό κανονισμό όσο και από τις γενικές οδηγίες αξιολόγησης των Εκθεμάτων Ενός Πλαισίου.

2. Τα εκθέματα Μεγάλων Κεφαλών
Ένας από τους στόχους της ΟΕ είναι να παρουσιαστούν συγκεντρωμένα, για πρώτη φορά μετά από το 1984, εκθέματα με θέμα τις Μεγάλες Κεφαλές. Για το λόγο αυτό, έχουν ειδοποιηθεί οι παλαιοί-γνωστοί εκθέτες των Μεγάλων Κεφαλών, η πλειονότητα των οποίων ήδη αποκρίθηκε θετικά. 

3. Νέοι εκθέτες - νέα εκθέματα
Επιθυμία της ΟΕ είναι να εκτεθούν δίπλα στις παλαιές συλλογές και νεότερες, έτσι ώστε μαζί με την εμπειρία και την καταξίωση να συνυπάρξει η φρεσκάδα και η νέα άποψη. Έτσι, δημιουργούνται προϋποθέσεις να εμφανιστούν νέοι εκθέτες και νέα εκθέματα. Ιδιαίτερα όσοι εκθέσουν για πρώτη φορά, θα βρουν τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της ΟΕ στη σύνθεση και παρουσίαση των εκθεμάτων τους.

4. Υπενθυμίσεις
Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα, από 9 έως 20 Φεβρουαρίου 2005. Για τη διευκόλυνση των εκθετών, ο Εδικός Κανονισμός, η Αίτηση Συμμετοχής και άλλες χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα της Έκθεσης (www.hps.gr/p2005). Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου 2004.

 

Δελτίο Τύπου 2

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2004

 

Στις 30 Ιουνίου 2004, με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΦΕ, συστάθηκε η Οργανωτική Επιτροπή (ΟΕ) της Εθνικής Φιλοτελικής Έκθεσης "Φιλοτέλεια 2005". 

Σύνθεση της ΟΕ:
Πρόεδρος: Γιώργος Σπάρης
Γενικός Συντονιστής: Σωκράτης Μπόζοβιτς 
Μέλη: Βασίλης Αποστολόπουλος 
          Άγγελος Καμπουράκης
          Παντελής Λεούσης 
          Κώστας Χαζάπης
          Άκης Χαλβατζιδόπουλος

Επικοινωνία με την ΟΕ "Φιλοτέλεια 2005":
Ταχυδρομική διεύθυνση: Ακαδημίας 57, 10679 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3621125 (Κυριακή 10.00-13.00 και Τετάρτη 18.00-21.00)
FAX: 210 3621125 
Ιστοσελίδα: http://www.hps.gr/p2005
Ηλεκτρονική διεύθυνση: p2005@hps.gr

Επικοινωνία με το Γενικό Συντονιστή Σωκράτη Μπόζοβιτς:
Ταχυδρομική διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 19, 15669 Παπάγου
Τηλέφωνο: 6979 730895
Ηλεκτρονική διεύθυνση: niknight@hellasnet.gr

Ειδικός Κανονισμός και Αίτηση Συμμετοχής:
Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα, από 9 έως 20 Φεβρουαρίου 2005. Για τη διευκόλυνση των εκθετών, ο Εδικός Κανονισμός, η Αίτηση Συμμετοχής και άλλες χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα της Έκθεσης (www.hps.gr/p2005). 
Η Αίτηση, όταν αποσταλεί στην ΟΕ, θα πρέπει να συνοδεύεται από: 
(α) σχέδιο της εισαγωγικής σελίδας του εκθέματος, 
(β) μία εικόνα φακέλου/δελταρίου ή δύο/τρεις εικόνες γραμματοσήμων σε ηλεκτρονική μορφή (300 dpi, τύπου TIF) για τη δημοσίευσή τους στον Kατάλογο της Έκθεσης και 
(γ) καταβολή των τελών συμμετοχής.

Προθεσμίες:
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2004.


Δελτίο Τύπου 1

Αθήνα, 21 Μαΐου 2004


Κατά τη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2004 του Δ.Σ. της Εταιρείας μας αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη εκ μέρους της ΕΦΕ της διοργάνωσης Εθνικής Φιλοτελικής Έκθεσης στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2005.

Η Έκθεση θα περιλαμβάνει όλες τις Τάξεις ανταγωνισμού και Εκθέματα Ενός Πλαισίου. Προσκαλούνται να συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι εκθέτες με εκθέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κυρίως δε προσκαλούνται νέοι εκθέτες και νέα εκθέματα.

Η Έκθεση θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας, στον ίδιο χώρο που στεγάστηκε η ΕΦΙΛΑ 2002. 

Λεπτομέρειες για τη διοργάνωση θα γνωστοποιούνται εγκαίρως με συνεχή Δελτία Τύπου και μέσω της "Φιλοτέλειας". Ο Κανονισμός και η Αίτηση Συμμετοχής θα καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΦΕ (www.hps.gr). 

 


© Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία 2001